tiistai 21. tammikuuta 2014

Autuas laiskuus ja hernekeitto

Joulu oli ja meni. Joulukuusi on vieläkin sisällä. Se on niin kaunis! Jouluruokaan kuuluu Pohjois-Karjalan tytöllä karjalanpaisti, meillä ei paistettu kinkkua ollenkaan. Aika kasvis- ja kalapainotteinen oli meidän perheen jouluruoka. 

Täytyy tunnustaa, että kasvisruokaprojekti on jäänyt vähän muiden projektien, joulujen ja uusien vuosien jalkoihin. Täytyy ryhdistäytyä.

Kasvisruokaprojektia haittaa myös ruokahävikki ja useiden eri ruokien laittaminen samalle aterialle, kummastakaan en juurikaan pidä. On vaan niin, että pienemmät lapset eivät ole juurikaan tykänneet uusista ruuista ja vaikka miten pienen annoksen lautaselle laittaa, se jää melkein kokonaan syömättä. Ja kun niiden on kuitenkin saatava jotain ruokaa - täytyy sitten laittaa jotain pikaista toista ruokaa. Paljon energiaa vaatii äidiltä se. Puuh. 

Aion kuitenkin jatkaa. 

Onnistumisiakin projektin pienen keston aikana on tullut monia. Esimerkiksi olen itse saanut syödä ihania kasvisruokia! En muutenkaan enää syö paljoakaan punaista lihaa (joskus jauhelihaa), ja kanaa en oikeastaan ollenkaan, mutta ilman kasvisruokakokkausta koko perheelle saan itse vaan jonkun riisutun version toisten lihapitoisesta ruuasta, ellen sitten tee itselleni kokonaan jotain toista ruokaa. Aina riisuttu versio ei ole se maukkain tai ravinteikkain…

Lisäksi vanhin tyttäreni on selvästi tykästynyt tarjottuun kasvisruokaan. Elisa on selvästi jo kyllästynyt meidän normaaleihin ruokiin, joten vaihtelu piristää. Ja 11-vuotias jo ymmärtää paljon ruuan alkuperästä - meillä puhutaan aika paljon ruokatuotannosta ja niistä aiheutuvista vaikutuksista. Elisa on useasti pyytänyt uudelleen pikakasvislasagnea, jota tein heti prokkiksen alkuun ja myös riisinuudeliwokki tuntuisi maistuvan uudelleenkin! Pinaattipastasta on tullut jo mun perusruoka, teen sitä vähintään kerran viikossa. Päädyin käyttämään pakastepinaattia - hyvää tulee! Mun mieheni on ymmärtääkseni myös tykännyt vaihtelusta, vaikka ei pavuista juurikaan välitä. 

Ostin tuossa yhtenä päivänä pussillisen (500g) herneitä. En nyt enää muista mitä pussi maksoi, mutta oliskohan ollut alle euron. Liotin herneet yön yli ja laitoin suolan kanssa kattilaan. Pussin mukana tulleen ohjeen mukaan keittoon olisi pitänyt laittaa sianlihaa, mutta sen sijaan laitoin porkkanasuikaleita, sipulia ja valkosipulia. Joku makeus keitosta puuttui, ja muistin joskus laittaneeni kalakeittoon ruisleipää makeutta tuomaan. Kokeilin siis samaa hernekeittoon. Lopuksi surautin koko keitoksen tasaiseksi. 

Ennen leipää ja surauttamista keitto näytti tältä.


Tuli muuten hyvää! Ja valkosipulia lukuunottamatta kotimaista ja kokonaan kasvista! Ja halpaa ja helppoa myös.

Yksi uudenvuoden lupauksistani on kasvisruokaprojektin jatkaminen. Oikein mukavaa uutta vuotta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti